Houtsoorten

Welke houtsoort past het beste bij mijn situatie? Dit is een vraag die we vaker horen en dan ook graag voor u beantwoorden.

Hieronder ziet u de uitleg over diverse houtsoorten, zodat u een idee krijgt welke houtsoort voor u wens het best van toepassing is. Mocht u een andere houtsoort willen toepassen en staat deze hieronder niet weergegeven dan kunt u altijd contact met ons opnemen en kijken wij wat we voor u kunnen betekenen.

Steigerhout / vuren 

Is een naaldhout soort. Bij pas geschaafd hout is de kleur bijna wit tot bleek geelbruin, na langdurige blootstelling aan licht en lucht wordt het geelbruin. Als het vurenhout onbehandeld voor een buiten toepassing wordt gebruikt zal het vergrijzen. Ons advies is dan ook altijd om vuren te behandelen. Dit kunt u doen met onze Grey wash of White wash. Ook kunt u dit zelf behandelen mocht u dit liever willen. Wilt u meer informatie over de hout behandeling bekijk dan onze pagina ”Hout behandeling”.

Douglas 

Heeft meestal een licht geelbruine kleur die door blootstelling aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin en bij buiten toepassing onbehandeld zal vergrijzen. Douglas gaat onbehandeld 10 tot 15 jaar mee. In deze periode zal het douglas gaan uitzetten in de zomer en krimpen in de winter, dit geeft als effect dat er scheurvorming ontstaat in het hout. 

Eiken

Is een loofhout soort. Dit wil zeggen dat het hardhout is en een lange levensduur heeft onbehandeld. Eiken zal net als douglas door de jaren heen vergrijzen. Alleen heeft eikenhout onbehandeld een langere levensduur. wij gebruiken deze houtsoort optie bij het maken van broodplanken en naamborden.